Dansk ICYEs korte program

steps-programmet

Med STePs-programmet (Short Term Programmes) har du mulighed for at rejse mellem 4 og 16 uger.

Programmet er perfekt til dig der ønsker et kortere ophold, gerne vil afsted med kort varsel eller har brug for fleksible start- og slutdatoer. Programmet er også at ideelt til at kombinere med en rygsæksrejse, hvor du tager et længere stop, der giver dig en dybere indsigt i kulturen.

De fleste af vores kandidater er mellem 18 og 30 år gamle, men enkelte lande modtager volontører under 18 og de fleste modtager volontører over 30. Som organisation har vi sendt i alle aldre mellem 16 og 70+.

STePs-programmet kræver ingen formel uddannelse eller arbejdserfaring, men du skal selvfølgelig være åben for nye kulturer, selvstændig og klar på at indgå i de rammer som dit kommende projekt tilbyder dig.

At være frivillig gennem STePs-programmet betyder, at man integrerer sig i livet og arbejdet gennem værtsorganisationen og det bredere samfund. Som frivillig opfordres og støttes du til at blive involveret i planlægning og styring af særskilte aktiviteter, at tage ansvar i forhold til dine egne evner og interesser samt projektets behov. Et vigtigt aspekt af oplevelsen gennem STePs er din aktive deltagelse i samfundslivet, hvor du bor og arbejder.

Når du rejser på STePs-programmer med Dansk ICYE har du mulighed for at vælge mellem en lang række projekter indenfor mange forskellige områder:

 • Socialt arbejde
 • Udsatte børn og unge
 • Ældre
 • Handicappede
 • Landdistrikter
 • Sundhedsmæssige udviklingsprojekter
 • Menneskerettigheder
 • Foreninger, der arbejder for fred
 • Projekter med dyr og natur
 • Kvindegrupper
 • Fair-trade butikker
 • Og meget mere!

Forberedelsen

Inden du tager afsted med STePs-programmet, vil vi forberede dig bedst muligt til dit volontørophold via skriftlig og mundtlig information. Derudover bliver du inviteret til et obligatorisk forberedelsesseminar.
Seminaret varer to hele dage og foregår en weekend i enten februar, maj, august eller november. Nærmere information om tid, sted og program, finder du i kalenderen.

Formålet er at give dig de bedste forudsætninger for et vellykket volontørophold. I løbet af seminaret kommer vi omkring interkulturel forståelse, kulturchok, dit værtsland, praktiske informationer, gode råd til hvad du skal medbringe, osv.

Udover andre kommende volontører som dig, vil der på seminaret også være udenlandske volontører, der arbejder frivilligt her i Danmark, og danske volontører, der lige er hjemvendt. Seminarerne er planlagt af frivillige med egne volontørerfaringer. Der er derfor rig mulighed for at høre om andres erfaringer og blive klogere på dit STePs-ophold og på det at være volontør i en anderledes kultur.

Transportomkostninger til og fra seminaret samt kost og logi er inkluderet i prisen.

Er du forhindret i at deltage på et af de planlagte seminarer, finder vi en dag hvor du kan blive forberedt individuelt.

Opholdet

Under hele dit STePs-ophold vil din modtager ICYE-organisation være til rådighed for dig og dermed være din faste kontakt. Dansk ICYE vil selvfølgelig også være behjælpelig, hvis det skulle blive nødvendigt.

Værtsorganisationen sørger for, at du bliver hentet i lufthavnen og afholder et velkomst/info møde af mindst 3 timers varighed, inden du kommer ud til dit projekt.

Værtsorganisationen sørger for at introducere dig til din værtsfamilie, og dit projekt. De vil være i løbende kontakt med dig under dit ophold, og har du brug for det, vil der være en nødtelefon du vil kunne kontakte døgnet rundt.

Mod slutningen vil de evaluere opholdet sammen med dig og sørge for at du kommer ud til lufthavnen, hvis du ikke har valgt at rejse videre.

Hvad er med i prisen?

Er du i tvivl om prisen på dit ophold, kan du se den ved at klikke her. Når du rejser med STePs-programmet vil disse ting være inkluderet i prisen:

 • Vejledning om ansøgning og lande samt hjælp til at søge visum og finde projekter
 • Forberedelsesseminar inden afrejse
 • Rejseomkostninger i modtagerlandet
 • Kost og logi
 • Hjemkomstseminar efter endt ophold
 • National og international administration
 • Hjælp til bestilling af forsikring og flybilletter

Vær opmærksom på, at du selv står for at betale for følgende:

 • Flybillet tur/retur
 • Syge- og ulykkesforsikring
 • Lommepenge
 • Evt. vaccinationer
 • Evt. visumudgifter
 • Evt. bagageforsikring

Kost og logi

I de fleste tilfælde bor du ved STePs-programmet hos en værtsfamilie tæt på projektet. Værtsfamilien er ansvarlig for din kost.
Du skal være opmærksom på, at du kan komme til områder, hvor kalorieindtaget er meget mindre end det, du er vant til hjemmefra. I de tilfælde skal du regne med selv at supplere de daglige måltider.

Bor du hos en værtsfamilie, bliver du en del af familien på godt og ondt. Det betyder, at familien sandsynligvis forventer, at du deltager i det huslige arbejde som madlavning og tøjvask. Hvis din værtsfamilie er økonomisk begrænsede, kan du komme ud for selv at skulle betale for tøjvask og personlige toiletartikler.

Du kan også i nogle tilfælde komme til at bo på selve projektet eller i lejlighed med andre volontører. I så fald vil projektet være ansvarlig for din kost.

De fleste værtsfamilier og projekter vil have ingen, eller meget begrænset, internetadgang. Forbered derfor dig selv og dine nære på, at jeres kontaktmuligheder via internettet bliver betinget af forholdene. Gør udfordringen til en del af din rejse, som du kan lære af og få det bedste ud af.

Hjemkomst

Når du er hjemvendt, inviterer vi dig til et obligatorisk velkomstseminar. Her vil du få mulighed for at evaluere dit ophold i samarbejde med os og de andre hjemvendte volontører. Her kan du fortælle om dine oplevelser, dele dine erfaringer med kommende volontører, høre om andres udveksling, vise billeder, osv. Velkomstseminaret forløber over tre dage og afholdes fire gange årligt.

… Dine udvekslingsoplevelser behøver ikke at ende ved din hjemkomst! Du kommer med sikkerhed hjem med en kuffert fyldt med oplevelser og erfaringer. Får du lyst til at dele ud af dem, kan du arbejde frivilligt og blive lokalt engageret i Dansk ICYE. Du kan være med til at forberede seminarer, blive kontaktperson for en udenlandsk volontør, hjælpe med at finde nye værtsfamilier, osv. På den måde kan du holde sproget ved lige, udnytte dine erfaringer og skabe dig et internationalt fællesskab i Danmark.

Læs mere om dine muligheder for at blive aktiv i Dansk ICYE her.

Sikkerhed

Vaccinationer

Før du skal af sted på STePs-programmet, skal du sørge for at have dine vaccinationer på plads. På internettet finder du vejledninger til, hvad du skal vaccineres mod og hvad det koster. Du kan også kontakte din læge eller en vaccinationsklinik, som kan vejlede og vaccinere dig.

Rejsevejledning fra Udenrigsministeriet

På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du gode råd og oplysninger om lande med særlige risici som krig, terrorisme, naturkatastrofer eller lignende. Se rejsevejledningerne her.

Danskerlisten

Når du rejser, kan du tilmelde dig danskerlisten, som giver Udenrigsministeriet mulighed for at kontakte dig i krisesituationer som naturkatastrofer, terroraktioner eller lignende i det land, du opholder dig. Du kan tilmelde dig danskerlisten her.

Forsikring

Når du rejser på STePs-programmet, er du selv ansvarlig for at tegne en rejseforsikring, som dækker dig som volontør. Det er ikke alle forsikringsselskaber, som dækker frivilligt arbejde som en del af en almindelig rejseforsikring og det er derfor vigtigt, at du kontakter forsikringsselskabet, hvis du er i tvivl.
Ligegyldigt hvilket selskab du vælger, skal du huske at orientere dem om, at du rejser som volontør – og at du derfor har brug for at 3. persons ansvar også gælder når du er på “arbejde”.

Ansøgningen

1. For at kunne søge til STePs-programmet skal du være medlem af Dansk ICYE. Det koster 75 kr. (pr. kalenderår) samt et ansøgningsgebyr på 25 kr. I alt skal du altså betale 100 kr.

2. Når du er blevet medlem, skal du indsende det danske STePs-ansøgningsskema, som du kan finde her. Det danske ansøgningsskema bruger vi til at danne os et billede af din baggrund og dine ønsker, så vi kan hjælpe dig med at finde det helt rette projekt for dig.

3. Hvis vi finder eventuelle uoverensstemmelser mellem din ansøgning og vores program og formål, vil vi kontakte dig og lave en forventningsafstemning. Det er vigtigt, at du er ærlig, tænker over og uddyber dine svar, så vi kan sikre, at din oplevelse bliver så god som muligt.

4. Når vi har modtaget dit danske ansøgningsskema, får du tilsendt information om den destination, du har valgt som førsteprioritet, sammen med det tilhørende engelske ansøgningsskema. Det engelske ansøgningsskema skal du udfylde og returnere til os.

5. Det er kun det engelske ansøgningsskema, vi sender videre til det land, du har som førsteprioritet. Når ansøgningen er sendt, forhører vi os nærmere om pladser på projekter og perioden for dit ophold. Det er op til de projektansvarlige at godkende dig som volontør på deres projekt og det skal de gøre ud fra din ansøgning. Derfor er det en god idé at lægge vægt på, hvordan projektet kan drage nytte af dine personlige erfaringer, men også på, hvad du selv forventer af opholdet.

6. Du skal regne med 1-2 ugers behandlingstid, før der kommer en bekræftelse fra værtsorganisationen.

7. Vi tilbyder vejledning og hjælp til at bestille flybilletten, tegne forsikringen, ansøge om visum og finde de rette vacciner, hvis du har brug for det. Når alt er på plads, sender vi dig en kontrakt, faktura og relevante rejseinformationer.


[WPSM_AC id=17239]