Fond- og legatsøgning

Der er flere fonde og legater, der støtter frivilligt socialt og humanitært arbejde i udlandet. Tager du på udveksling med Dansk ICYE, har du mulighed for at søge fonds- og legatstøtte til dit ophold. Du kan bl.a. danne sig et overblik over fonde og legater på legatbogen.dk, hvor fonde og legater er samlet i databaser, eller du kan finde bøger med overblik over fonde og legater i boghandlen eller på biblioteket.

Her har vi samlet råd til fond- og legatsøgning.

En jungle at finde rundt i…

Der findes rigtig mange fonde og legater, og derfor kan det være en jungle at finde rundt i. Mange støtter udelukkende rejser i forbindelse med uddannelse, og mange fonde og legater arbejder ud fra meget snævre regelsæt, der kun giver mulighed for støtte til en lille gruppe studerende, en vis aldersgruppe, slægtninge af fondsstiftere eller noget helt fjerde.

Der findes dog heldigvis også en række fonde og legater, der støtter frivilligt arbejde i udlandet – herunder nogle der giver mulighed for støtte til alle uanset alder, baggrund og destination. De fleste støtter dog kun grupper af volontører og ikke enkelte personer.

En tidskrævende proces

Det er en tidskrævende proces at finde frem til de fonde og legater, der kunne tænkes at støtte netop dit ophold. Samtidig skal du regne med at bruge en del tid på at skrive din ansøgning, da den gerne skulle skille sig ud og overstråle de andre i stakken. Det er en kunst at skrive en god ansøgning, der er kort og overskuelig og samtidig fortæller hvem du er og hvorfor du skal modtage støtte.

Din ansøgning bør også indeholde et budget, der viser, hvor stort et underskud du regner med at få. Det vil typisk indeholde den samlede pris for opholdet, flybilletter og vaccinationsomkostninger. Du kan også med fordel vedlægge dit seneste karakterbevis og en udtalelse fra din arbejdsgiver, lærer eller lignende.

Nogle fonde vil også gerne kende til dine indtægtsforhold, så det kan være en god ide, at vedlægge din seneste selvangivelse. Du bør derudover vedlægge en udtalelse fra Dansk ICYE, hvor vi gør opmærksom på, hvor du skal hen, hvor længe du skal være væk, og hvem Dansk ICYE i øvrigt er.
Du kan kontakte Dansk ICYE’s sekretariat, hvis du skal bruge en udtalelse. Når du er i gang med din fond- og legatsøgning, har du allerede betalt for dit ICYE-ophold, og det kan være en god ide at vedlægge bevis på det. Det giver et reelt og troværdigt billede af dig.

Din ansøgning skal typisk indeholde:

  • Kort beskrivelse af, hvem er du, hvad du skal og hvorfor

  • Budget (udgifter og økonomiske midler)

  • Selvangivelse (hvad er dine øvrige indtægtskilder)

  • Udtalelse fra Dansk ICYE som bevis for, at du skal afsted

  • Bevis for din betaling af opholdet

  • Udtalelse fra din arbejdsgiver, lærer eller andre

  • Karakterbevis

Det kan dog være meget forskelligt, hvad de enkelte fonde og legater efterspørger, så du bør altid tjekke deres krav.

Det lykkedes Cathrine at få dækket stort set hele sit ICYE-ophold.

Læs Cathrines historie