værtsfamilie

Som værtsfamilie for en volontør, kan I få et stykke af verden inden for husets fire vægge. Åbn dit hjem, oplev verdens mangfoldighed, og skab venskaber for livet!

Som værtsfamilie giver du volontøren direkte adgang til den danske kultur og det danske sprog. Det er ofte i familien, at volontøren for alvor lærer om en dansk hverdag og alt der hører til. Som værtsfamilie knytter I et bånd til et menneske med andre traditioner, et fremmed sprog og en anderledes baggrund, som ikke nødvendigvis stopper, når volontøren vender hjem. Du kan læse mere om volontøren her.

Alle kan blive værtsfamilie

Alle typer familier kan blive værtsfamilier!

Familien kan være stor eller lille, med eller uden børn, ung eller ældre, bosat på landet eller i byen, i lejlighed eller i hus. Det vigtigste er, at I har lyst til at åbne jeres hjem for volontøren. Vores ønske er, at værtsfamilierne skal afspejle og vise danske familiesammensætninger. Derfor søger vi ikke kun kernefamilier i traditionel forstand, men alle typer familier.

Gebrokken engelsk, hjemmelavet fransk eller 7. klasses tysk. Vi stiller ingen krav til jeres sprogkundskaber, og et flydende fremmedsprog er derfor ikke en forudsætning for at blive værtsfamilie. Volontøren kommer på et danskkursus, og I kommer også til at spille en stor rolle i volontørens læren om stumme d’er, grammatiske undtagelser og Æ, Ø, Å. Det kan være en udfordring for både Jer og volontøren, men vi håber også på sjove og lærerige episoder. 

Er din interesse vækket, og er du nysgerrig efter mere information? Kontakt os på sekretariatet, og vi svarer på alle dine spørgsmål. Vi sender dig også gerne vores brochure om at være værtsfamilie, hvor vi har beskrevet alt fra værtsfamiliens rolle og volontørens muligheder til praktiske informationer.
Du kan også hente værtsfamilie brochuren som pdf fil.

Kontakt os på [email protected] eller 86 18 07 15.

Du er også meget velkommen til at udfylde værtsfamilieskemaet og sende det til os.

Hent værtsfamilieskemaet som Word dokument
Hent værtsfamilieskemaet som pdf fil
Upload skema her

Formål

Som værtsfamilie kommer I meget tæt på et ungt menneske fra et andet land og en anden kultur. Sammen vil I få gode oplevelser, støde på udfordringer og høste erfaringer, som I ikke kan få på anden vis. Det gælder både Jer som værtsforældre, men også Jeres børn, der får en ekstra bror eller søster.

Som værtssøskende får Jeres børn en bedre forståelse for det kinesiske familiesammenhold, det sydeuropæiske temperament eller levevilkårene i Ghana. De kan også forbedre deres fremmedsprog og få lektiehjælp af den franske, tyske, japanske eller engelske volontør.

Volontøren vil på godt og ondt blive en del af Jeres familie. Det betyder, at volontøren bliver som en bror eller søster for jeres børn, en ven eller rollemodel for jeres teenagere, en ekstra hjælpende hånd i køkkenet eller en morgenlufter for hunden. Vores erfaring er, at mange værtsfamilier og deres volontører knytter et tæt venskab, der ikke nødvendigvis slutter, fordi volontøren afslutter sit ophold i Danmark.

Dansk ICYE er en international organisation, som I som værtsfamilie bliver en aktiv del af.

Rollen som værtsfamilie

Når I modtager volontøren, skal I fortsætte med at være den familie, I plejer at være!

I skal ikke ændre Jeres spisetider, fuldtidsarbejde eller fodboldtræning, men i stedet gøre volontøren til en del af hverdagen. Det er vigtigt, at I ser på volontøren som et nyt familiemedlem, da det er svært for volontøren at blive opfattet som en gæst. Yderligere er det hårdt for familien at føle sig som værter i så lang tid, som forløbet strækker sig over.

værtsfamilie
Klik for at læse om Claus og Stines oplevelse af at være værtsfamilie for Chie fra Japan.

Frikadeller og persillesovs, juletraditioner og cykelkultur. En vigtig del af Jeres rolle som værtsfamilie er også, at I har lyst til at indføre volontøren i Jeres danske kultur. Mange værtsfamilier fortæller i den forbindelse, at værtskabet har givet dem nye perspektiver på danske vaner, adfærd og udtryk, som man til daglig tager for givet. Som værtsfamilie får I øget Jeres bevidsthed om egne familieforhold og hvad I værtsætter i hverdagen.

Volontøren er i Danmark i 6 eller 12 måneder, og det optimale er, at I kan være værtsfamilie i hele perioden. Er det ikke tilfældet, kan perioden dog også forkortes – dog minimum ned til 6 måneder.

Vi tilbyder desuden et tilskud på op til 700 kr. om måneden til kost og logi.

Hjælp til værtsfamilien

I Dansk ICYE er der adskillige grupper af frivillige, der varetager forskellige opgaver. Én af dem er Værtsfamiliegruppen, som er med til at gøre værtsfamilieprocessen til en god oplevelse. Gruppen står blandt andet for at arrangere sociale arrangementer, hvor værtsfamilien såvel som volontøren har mulighed for at møde andre frivillige tilknyttet Dansk ICYE – heriblandt værtsfamilier og volontører fra hele landet.

Tjek eventuelt vores kalender for kommende arrangementer.

Værtsfamiliegruppen fungerer desuden som en hjælpende hånd i eventuelle konflikter. Derudover er I også altid velkomne til at kontakte Dansk ICYEs sekretariat, der er klar til at svare på spørgsmål og give gode råd.

Læs også hvem der hjælper volontøren her.