Bliv projekt

Et projekt er en arbejdsplads, f.eks. en skole, en børnehave, en efterskole eller et aktivitetscenter.
Det kan også være mange andre typer af arbejdspladser, dog ikke private virksomheder.

Gennem Dansk ICYE modtager projekterne volontører fra hele verden. De bliver en hjælp i det daglige arbejde, f.eks. i køkkenet, som lærerassistent, støtte til pædagogerne eller andet.
Dansk ICYE samarbejder med forskellige projekter i hele Danmark om kulturudveksling gennem frivilligt arbejde. Det vil sige, at målet med et volontørophold er at lære mere om hinandens kulturer og forstå verdens mangfoldighed.

Her kan du læse mere om projekterne, og hvad det vil sige at være projekt. Ønsker du mere information om, hvad en volontør er, kan du finde det her.

Andres erfaringer
At være projekt
Praktiske oplysninger
Kontakt Os

Bliv projekt fordi

…I vil give jeres arbejdsplads et andet syn på tingene, og inkludere en person i jeres hverdag, der kan bidrage med nye måder at se verden og hverdagen på. Volontøren bliver også en ekstra hånd i hverdagen til f.eks. udflugter, arrangementer eller undervisning. I får en volontør, der er interesseret i at opleve en dansk hverdag, lære det danske sprog og være en del af en dansk familie og arbejdsplads.

Når din arbejdsplads bliver projekt og får en volontør, møder I ikke kun et ungt menneske, som gerne vil yde en indsats, men også en anderledes kultur, I måske ikke kender så meget til. Det er en unik oplevelse for både familier, medarbejdere og deltagere på projektet.

Et samarbejde med Dansk ICYE giver dit projekt mulighed for at blive en del af ICYE’s globale netværk. ICYE arbejder for at fremme forståelse mellem mennesker og kulturer gennem frivilligt arbejde verden over. Det kan I som projekt være med til.

Bliv kontaktet

  Jeg vil gerne kontaktes over telefonen

  ERFARINGER

  Husmandsstedet

  Husmandsstedet på Fyn er et eftermiddagstilbud til børn fra 10 år og opefter. Husmandsstedet har haft volontører fra Dansk ICYE i flere år gennem EVS-programmet (nu “ESC”), og de arbejder primært med børnene og arrangerer aktiviteter for dem. Det kan fx være aktiviteter, der har til formål at lære dem mere om volontørens hjemland eller planlægge små sportsturneringer.

  Til Halloween, jul, Valentinsdag og andre højtider arrangerer volontørerne også kreative værksteder, hvor børnene kan lave pynt, gaver, og hvad der ellers hører højtiden til.

  En af volontørernes daglige opgaver er at forberede et let måltid mad til børnene, når de kommer fra skole. Det kan være gulerødder, minipizzaer, suppe eller frugt.

  Du kan her høre Mona, der er daglig leder for Husmandsstedet, fortælle om sine erfaringer med at have volontører tilknyttet sin arbejdsplads, samt høre volontørerne fortælle om deres ophold på Husmandsstedet.

  Stouby Skole

  Stouby Skole i Østjylland har fundet en god rytme ift. volontørens trivsel, der sikrer, at både projekt og volontør får det ud af programmet, som de forventer. Stouby Skole har haft volontører på det globale ICYE-program.

  “Vi har en ansat, der har en mentorrolle og som hver uge tager en samtale med den frivillige om stor og småt. Han sørger for at følge op med gode råd, tips og tricks i forhold til pædagogisk håndværk og personlige optræden. Ret hurtigt guider vi dem ind på, at de også selv skal byde ind – sidde med ved bordet, være en del af fællesskabet og gemme mobilen lidt væk. Vi har LokMan fra Nepal lige nu, og han har selv fået ansvaret for at spørge ind til kørelejlighed etc. Vi udfordrer dem lidt, og beder dem om selv at tage fat i løsninger.”

  – Skoleleder Valther Th. Petersen, 2019

  Isabella, USA
  Volontør på Stouby Skole 2018

  Tranbjerg Plejehjem

  Sundhed & Omsorg Aarhus Kommune har produceret en lille video fra Tranbjerg Plejehjem, hvor volontøren Clara Kauffmann, koordinator og pædagogisk assistent Linn Svangtun Jepsen og forstander Marie Rosbjerg fortæller lidt om det at være og at have en volontør på plejehjemmet.

  Egebakkeskolen

  Ved Aarhus har den frie grundskole Egebakkeskolen i Brabrand i mange år haft volontører på ESC programmet gennem Dansk ICYE.

  I skoleåret 2019/2020 lavede Marvin, volontør fra Tyskland, denne film om at være volontør på Egebakkeskolen. Filmen kommer omkring hvad et projekt kan bruge en volontør til, hvordan det er som værtsfamilie at have en volontør boende og hvordan det er som volontør at blive en del af en dansk skole.

  Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole

  Efterskolen har flere gange haft volontører gennem Dansk ICYE. I skoleåret 2018-2019 havde efterskolen en tysk volontør tilknyttet. Elisa var volontør på EVS-programmet (nu “ESC”).

  Folkeskolen.dk

  "Greb undervisningen anderledes an

  Elisa var med i de fleste af mine tysktimer og bidrog med ungdommelige tekster, videoer og viden hjemmefra. Hun greb også undervisningen anderledes an end jeg. Eleverne syntes rigtig godt om hende, og de fik selvfølgelig ekstra hjælp fordi vi var to. Jeg havde det fint med at undervise sammen med min sproglige overmand, og med at blive korrekset en gang imellem. ”Farbebleistifte? Das sagen wir nicht…”. Elisa har i det store hele været glad for sit år i Danmark. Til tider har det været svært bo ude på landet, hvor der notorisk ikke er mange i hendes aldersgruppe – de er jo alle flyttet til byerne."

  – Ann-Kristin Henriksen, 2019

  Folkeskolen.dk

  I 2020/2021 havde de Dominique som volontør:

  folkeskolen.dk

  "Du er fucking fantastisk

  Jeg kan stærkt anbefale at invitere en udenlandsk voluntør, hvis man kan finde et godt match. Hos os har det klart været de tyske, der har fungeret bedst. De er flydende på dansk i løbet af ret kort tid. Der er også altid en sikker grundbeskæftigelse: vær sammen med mig i tysk-undervisningen. ”Du kannst nichts falsch machen”. He he he... når han så alligevel misforstår brugen af et bandeord. "Du skal arbejde nu, Sarah, eller kræften skal spise mig!" De fattede hat, de kære små. Og så er der alt det andet. Dominique gik bare i gang med de ting han havde lyst til, dvs ret meget sport, lidt filosofi, fransk og at hjælpe pedellen med at smadre nogle rum. Der var upåfaldende, men rigtig fin kontakt til eleverne. Og til de voksne – pludselig havde han været på stadion med Berith og på terassen hos John.”

  – Ann-Kristin Henriksen, 2021

  folkeskolen.dk

  Catherine fra Uganda deler sine oplevelser som volontør på en efterskole:

  Andre typer projekter

  Dansk ICYE samarbejder med flere efterskoler og højskoler, hvor volontørerne ud over at bidrage til undervisningen, også spiller en stor rolle i forhold til det sociale liv på skolen. Volontørerne er en del af personalegruppen, men er ofte yngre og tættere på eleverne.

  Volontørerne er også en stor hjælp på hav-centre som f.eks. Kattegatcentret og Fjord & Bælt. Her hjælper de med at gøre akvarierne rene én gang om dagen, assisterer ved opvisninger og shows og fodrer dyrene – både fisk, delfiner og hajer.

  Dansk ICYE samarbejder også med børnehaver, bosteder og andre institutioner i hele landet. Her er volontørerne sammen med børnene, planlægger arrangementer, der lærer børnene om volontørernes hjemland og kultur, tager med på udflugter og hjælper med de daglige opgaver.

  AT VÆRE PROJEKT

  Your Content Goes Here

  I siger ja til at have en volontør tilknyttet jeres arbejdsplads. Volontøren bliver en del af jeres arbejdsgang, men må ikke erstatte betalt arbejdskraft. Volontøren er en hjælpende hånd, der, udover at arbejde hos jer, lærer nyt om den danske kultur, sproget og danskerne.

  Your Content Goes Here

  I samarbejde med os, skal I lave en beskrivelse af projektet, så det er klart, hvilke opgaver volontøren skal varetage. Projektbeskrivelsen bliver lagt online på Dansk ICYE’s internationale projektdatabase og/eller ESC-databasen. Her kan potentielle volontører læse om projekterne og målrette deres ansøgning til det projekt, der passer til deres kvalifikationer.
  For volontører, der ankommer fra lande udenfor Schengen-området, vil beskrivelsen også bruges til visumansøgningen.

  Your Content Goes Here

  I har, sammen med Dansk ICYE, ansvaret for at finde en værtsfamilie til volontøren. Den kan I finde blandt lokalbefolkningen, som ofte ser volontøren som en hjælp til projektet og som en mulighed for at lære om en anderledes kultur. Volontøren kommer tæt på den danske kultur bl.a. gennem aktiviteter i lokalsamfundet, og det er derfor en fordel, at værtsfamilien bor i nærområdet.
  Det er ikke et krav at volontøren har en værtsfamilie – Det er også fint, hvis I som projekt har mulighed for at stille kost og logi til rådighed for volontøren.

  Dansk ICYE er selvfølgelig behjælpelig med plakater, flyers, opslag på hjemmesiden og Facebook, i forhold til at hjælpe med at finde værtsfamilier.

  Your Content Goes Here

  For at hjælpe jer til en god start på opholdet for både volontøren og jer har vi udarbejdet en mentorhåndbog i samarbejde med erfarne projekter. Denne håndbog kan give jer et overblik over forventninger til jeres rolle, og især den person – mentoren – som bliver volontørens primære kontaktperson på projektet.
  Måske er det en person, som volontøren arbejder tæt sammen med i løbet af dagen eller måske er det en kollega med særlig interesse for kulturudveksling, for landet volontøren kommer fra eller sproget volontøren taler. Mentoren er med til at holde øje med volontørens trivsel, så både volontør og projekt får den bedst mulige oplevelse af opholdet.

  Læs mentorhåndbogen
  Your Content Goes Here

  Når alle forberedelser er på plads, så venter vi bare på volontørens ankomst. Bor volontøren ved en værtsfamilie vil de byde volontøren velkommen ved ankomsten til jeres lokalområde. Skal volontøren bo på projektet, må mentoren eller en anden ansat byde volontøren godt velkommen.

  PRAKTISK

  Visum, forsikring, transport og sprogskole er nødvendigt for alle volontører. Det hjælper vi volontøren med at søge, så det er klar, når volontøren ankommer. Vi giver også volontøren lommepenge hver måned under hele opholdet. Det giver volontøren en frihed til at deltage i aktiviteter med unge, tage på café, gå i biografen eller andet.
  Er volontøren fra et land i Schengenområdet, så behøver de ikke visum.

  Volontøren får også en kontaktperson tilknyttet fra Dansk ICYE, der løbende vil være i kontakt med både volontøren og arbejdspladsen omkring opholdet og eventuelle udfordringer. En kontaktperson er typisk en, der selv har rejst som frivillig med Dansk ICYE, men det kan også være en, som bare har meget interesse i kulturel udveksling.

  Vi har gode erfaringer med at have to volontører på samme projekt. Volontørerne kan på den måde hjælpe hinanden, snakke sammen og er ikke alene om deres kulturoplevelse. Det er både en fordel for projektet og for volontørerne.

  Hvert år arrangerer Dansk ICYE fire seminarer for volontørerne. Her mødes de udenlandske volontører, der er i Danmark, og lærer hinanden bedre at kende. Det giver dem et netværk, de får glæde af under deres ophold, og de bliver klædt på til mødet med den danske kultur. På lejrene møder volontørerne også Dansk ICYEs frivillige, hvor de opbygger kontakter til unge danskere og andre volontører. Lejrene foregår typisk i august, november, januar og maj.

  ESC programmet skiftede i 2019 navn fra EVS programmet. I kan derfor ske at støde på “EVS” ifm. beskrivelser fra tidligere volontører.

  VIL I VÆRE PROJEKT?

  Første skridt er at kontakte os, så vi kan tage en snak om jeres tanker, idéer og muligheder. Vi sender også gerne mere materiale om at være projekt.
  I kan kontakte os på tlf. 86 18 07 15, på [email protected] eller ved at udfylde vores kontaktformular.

  Hvis I beslutter jer for at blive projekt, så formulerer vi sammen en projektbeskrivelse og vi hjælper jer igennem hele ansøgningsprocessen.

  Vi glæder os til at høre fra jer!

  Bliv kontaktet

   Jeg vil gerne kontaktes over telefonen