Du har tre muligheder for at blive frivillig i Slovakiet

Med Dansk ICYE kan du blive frivillig i Slovakiet på et af vores tre programmer. Vores ICYE-program er et long-term program, hvor du er afsted enten 6 eller 12 måneder, på STePs-programmet kan du være afsted i 4 til 16 uger og ESC – Individual Volunteering der er et EU-finansieret program, hvor du er afsted fra 2-12 måneder. På de nedenstående links kan du læse mere om de tre programmer, og finde ud af, hvilket program der passer bedst til dig.

Bjerge og kulturliv i Slovakiet

Slovakiet er en stat i Centraleuropa og er omgivet af lande på alle sider: Østrig, Ungarn, Ukraine, Polen, og Tjekkiet. Landet dækker et på 49,039 kvadratkilometer, hvoraf meget af landskabet er bjerge. Derfor bor landets befolkning på omkring 5,5 millioner primært i de sydlige, lavlandede områder.

Den 6. oktober 1938 erklærede Slovakiet, der fra 1918 havde været en del af Tjekkoslovakiet, sit selvstyre inden for rammerne af Tjekkoslovakiet. Den 31. oktober 1938 udstak Hitler retningslinjer for Tjekkoslovakiets fremtid, der indebar at Slovakiet blev en “selvstændig” stat under stærk tysk indflydelse. Den slovakiske stat blev udråbt den 14. marts 1939 og eksisterede indtil afslutningen af 2. verdenskrig. Derefter var Slovakiet igen en integreret del af Tjekkoslovakiet, der udviklede sig til en demokratisk stat efter vestligt mønster efter Østblokkens fald i 1989. Den Slovakiske Republik genopstod som selvstændig stat den 1. januar 1993 efter den fredelige deling af Tjekkoslovakiet. Det slovakiske nationalråd vedtog allerede 1. september 1992 en selvstændig forfatning, hvorfor landets nationaldag (Grundlovsdag) er den 1. september i stedet for den 1. januar, hvor Slovakiet officielt blev dannet. I 2004 sluttede landet sig til både EU og NATO og i 2009 skiftede Slovakiet til euroen.

Slovakiets landskab er præget af bjergkæden Karpaterne, som dækker den nordlige halvdel af landet, med Tatrabjergene langs grænsen til Polen. I Tatrabjergene ligger landets højeste punkt, Gerlachovský štít, på 2665 meter. Landskabet her er præget af dale og indsøer og er et populært vintersportsområde – så hvis du er til skisport, er der rig mulighed for det her i landet! Den største lavland er det frugtbare Donau lavland i sydvest, efterfulgt af østlige slovakiske lavland i sydøst – begge hjemsted til flest indbyggere i landet.

Udviklingen af den ​​slovakiske kultur afspejler landets rige folketradition og indflydelsen fra ​​bredere europæiske styre. Virkningen af ​​århundreders kulturelle undertrykkelse og kontrol af udenlandske regeringer er også tydelig i store dele af Slovakiets kunst, litteratur og musik. Derfor er den slovakiske kultur spændende at udforske. Hvis du vil læse mere om Slovakiet, kan du finde flere informationer på Globalis.

Hvis du har lyst gå mere i dybden med ICYE-programmet kan du læse den National Profile, som modtagerorganisationen har udarbejdet. Her får ud et overblik over landet, kulturen, modtagerorganisationen og det at være frivillig i landet. Du kan også læse mere om de enkelte projekter i modtagerorganisationens Work Profile.

Mangler du inspiration?

Længere oppe finder du vores Pinterest. Her har vi samlet forskellige ting omkring dét at være frivillig. Du kan fx se tidligere frivilliges billeder, smukke naturbilleder og spændende artikler. Klik ind på vores Pinterest og bliv inspireret!

ICYE i verden