Du har tre muligheder for at blive frivillig i Polen

I Dansk ICYE har vi tre forskellige programmer, som du kan være frivillig på i Polen. Du kan rejse på vores ICYE-program, vores STePs-program og gennem ESC – Individual Volunteering. Vores ICYE-program er et long-term program, hvor du er afsted enten 6 eller 12 måneder, STePs-programmet er et kortere program, der var 4 til 16 uger og ESC – Individual Volunteering er et EU-finansieret program og varer fra 2-12 måneder. På de nedenstående links kan du læse mere om de programmerne, og finde ud af, hvilket program der passer bedst til dig.

Hjemsted for to af UNESCOs verdensarvsattraktioner

Polen ligger i Centraleuropa og er omgivet af Tyskland mod vest, Tjekkiet og Slovakiet mod syd, Ukraine og Hviderusland mod øst og Litauen og den russiske enklave Kaliningrad mod nord. Med en befolkning på omkring 38,5 millioner mennesker, er Polen det 6. mest folkerige land i Den Europæiske Union, det 9. mest folkerige land i Europa og det 33. mest befolkede land i verden. Yderligere er Polen verdens 69. største land med et areal på 312 679 km².

Hvis du interesserer dig for anden verdenskrig og den nationalsocialistiske jødeudryddelse, er Polen helt klart et værd at besøge. Under anden verdenskrig blev landet besat af Tyskland og det tyske SS-korps valgte at opføre et område med koncentrationslejre i Polen. Lejrområdet blev kaldt for Auschwitz og bestod af 3 lejre. Auschwitz 1 var en fangelejr for politiske fanger, Auschwitz 2 (Birkenau) og Auschwitz 3 var udryddelseslejre. Dertil var der 40 ‘underlejre’ i området, hvor slavearbejdere boede, der blev lejet ud til omkringliggende tyske fabrikker. Auschwitz er i dag det mest markante symbol på anden verdenskrig og et blevet optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Du kan besøge området i Polen, hvor Auschwitz 1 og 2 stadig står forholdsvist urørt. I Auschwitz 1 har man yderligere bygget et museum, hvor du blandt andet kan se de virkelige 110.000 par sko fra gassede mennesker, 4 tons af deres hår og mange af deres ejendele.

En anden polsk attraktion, der er registreret på UNOESCOs verdensarvsliste er Wieliczka Saltminen. Saltminen er verdens ældste igangværende mine, der producerede spisesalt fra starten af 1200-tallet konstant indtil 2007. I dag kan de årlige 1,2 millioner turister tage på rundtur i saltminen, hvor man blandt andet støder på en underjordisk sø, et dusinvis af statuer, tre kapeller og en komplet katedral – alt sammen hugget ud i salt og har været flere hundrede år undervejs. Faktisk er der nogle der vælger at blive gift nede i én af saltminens kapeller. Hvis du vil læse mere om Polen og landets attraktioner, kan du finde flere informationer på Globalis.

Hvis du har lyst gå mere i dybden med ICYE-programmet kan du læse den National Profile, som modtagerorganisationen har udarbejdet. Her får ud et overblik over landet, kulturen, modtagerorganisationen og det at være frivillig i landet. Du kan også læse mere om de enkelte projekter i modtagerorganisationens Work Profile.

Mangler du inspiration?

Længere oppe finder du vores Pinterest. Her har vi samlet forskellige ting omkring dét at være frivillig. Du kan fx se tidligere frivilliges billeder, smukke naturbilleder og spændende artikler. Klik ind på vores Pinterest og bliv inspireret!

ICYE i verden